Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи

...
 Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи
Коментари Харесай

Бургаската професионална гимназия по компютърно програмиране става лицей на Софийския университет

 Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в Бургас получи статут на асоциирано учебно заведение към Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Споразумението към този момент е утвърдено от Министерството на образованието и науката. Това оповестиха през днешния ден в Бургас ректорът на СУ проф. доктор Георги Вълчев и кметът Димитър Николов.
 
" С това бургаската гимназия става първото отвън София и третото в страната асоциирано учебно заведение към Софийския университет след Националната природо-математическа гимназия и Националната гимназия за антични езици и култури. Така доближаваме до всички факултети на СУ, в това число до докторската стратегия по компютърни науки и изкуствен интелект - INSAIT. Това ще ни помогне и за следващата година, когато Бургас ще бъде първият хазаин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Ще се радваме този модел да се развие и към други учебни заведения и градове в страната ", показа по време на срещата кметът Димитър Николов.
 
 Кметът на Бургас Димитър Николов Кметът на Бургас Димитър Николов Източник: Община Бургас
Софийският университет " Св. Климент Охридски " като изследователско висше учебно заведение има право на 8 съглашения с държавни и общински учебни заведения от системата на предучилищното и учебното обучение за осъществяване на взаимна образователна активност.
 
" Стъпвайки с наш филиал в Бургас, направихме най-логичната стъпка да изберем едно от най-модерните учебни заведения тук, с цел да дадем на младежите вероятности за бъдещо развиване. В Бургас имаме положителните образци, които са резултат на поредна далновидна локална политика. Трябва да се работи за възстановяване на връзката сред междинното и висшето обучение, в случай че желаеме да даваме късмет на младежите да се ориентират в точния момент и да имат добра реализация. Това съглашение е добър образец, който желаеме да превърнем в стандарт за страната. Това ще помогне на младежите да получат положително обучение и без да вървят в чужбина, да ги задържаме в районите. Благодаря на Община Бургас за партньорството ", съобщи ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " проф. доктор Георги Вълчев.
 
 Ректорът на СУ Георги Вълчев и кметът Димитър Николов Ректорът на СУ Георги Вълчев и кметът Димитър Николов Източник: Община Бургас
Като колеж към Софийския университет гимназията по компютърно програмиране в Бургас ще бъде подпомагана в образователната си активност от университета в правене на образователните стратегии по специфичните предмети и от време на време атестиране на всеки три години на учителите по тези предмети, реализирано от съответните факултети на СУ " Св. Климент Охридски ".
 
" Когато приказваме за софтуерни решения и нововъведения, ние се надпреварваме с времето, с цел да се изчака да се изучи следващият випуск от преподаватели по математика и информатика. Затова по този метод нашите ученици ще получават пряк достъп до хората, които основават тези нововъведения, а университета ще получи опция да разпознава младите гении и да им помогне в кариерното развиване ", показа още зам.-кметът по обучение в Община Бургас Михаил Ненов.
 
Споразумението дава право на преподавателите на гимназията да употребяват гратис всички академични форми на подготовка и следдипломно образование, предлагани от Стопанския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".
 
" Това са кариерни пътеки, които ще създадат учениците ни сполучливи хора и ще им оказват помощ да изберат специалност, обвързвана с технологии. Нашата гимназия преди две години откри две нови специалности за страната – програмиране на роботи и на изкуствен интелект. За това ни е нужна поддръжка от академичната общественост. Градът ни към този момент има филиал на Софийския университет и в този момент надграждаме това равнище, като ще си сътрудничим с всички негови факултети за развиването на децата ", добави шефът на Професионалната гимназия по програмиране Димитрина Тодорова.
Според съглашението академични преподаватели ще посещават образователните занятия по профилиращите предмети. Оценките от зрелостните изпити на кандидат-студентите, приключили бургаската гимназия, ще могат да се употребяват като балообразуващи за банкет в бакалавърски специалности на Стопанския факултет, след утвърждение от Академичния съвет на СУ. След такова утвърждение и оценката от отбраната на дипломната работа пред комисия от Университета на кандидат-студентите, приключили ПГПКИ с триумф от дипломата за приблизително обучение не по-малко от доста добър 5.00, може да се одобри за балообразуваща оценка за банкет в бакалавърските специалности на Стопанския факултет.
" Като началник на магистърска стратегия в региона на изкуствения разсъдък и на кариерния център в СУ мога да кажа, че това са предизвикателни науки, изискващи висока експертиза от страна на бизнеса и на университетския свят. Създаваме поредност от новаторски артикули, стъпвайки върху този опит. Сега предприехме това начинание, с цел да работим дружно и да сътворяваме синергия училище-университет-бизнес ", показа доцент Боряна Богданова зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет и началник на Кариерния център на СУ.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР